Musíte ísť do práce, nie je kde zaparkovať a nechce sa vám ísť do MHD?

Pomaly už aj tí flegmatičtější z nás si po roku uvedomujú, že je potrebné byť na seba opatrný. Nový koronavírus chytajú bohužiaľ aj ľudia mladí a mladosti samo o sebe nie je zárukou ľahkého priebehu choroby. Ako pribúda nakazených, musí byť každému jasné, že počet skutočných prípadov je výrazne vyššia a títo ľudia, než sa im urobí zle, nákazu roznášajú. Čo ale robiť, keď tak ako tak musíte do práce? Sú rôzne možnosti. Jet ako obvykle v MHD, a skúsiť sa maximálne chrániť. Použiť automobil, bicykel alebo napríklad elektrickú kolobežku. Poďme sa bližšie pozrieť na jednotlivé možnosti.

Autom? Ak je kde parkovať a nehľadíte ak na financie, prečo nie

Prvý na "rane" je samořezjmě automobil. Ak máte to šťastie, veľmi dobre riadite, auto na vás v rodine "zostal", prípadne máte dva, u vášho zamestnania je kde spoľahlivo parkovať, nehľadíte príliš na ekonomickosť riešenie, potom samozrejme použite práve auto. Tých podmienok je však pomerne dosť. Málokto si môže dovoliť ráno jazdiť 30 minút dokola a prísť do práce s oneskorením, pretože nebolo kde zaparkovať; inde to skrátka nie je technicky možné takmer vôbec (centrum veľkých miest sa zónami bez možnosti plateného státia), niekto sa bojí riadiť v meste, alebo automobil vôbec nemá. Panuje tiež oprávnená obava z tzv. "Sviatočných jazdcov", ktorí v súčasnosti sadli za volant, ale svoj stroj príliš neovládajú. No a napokon ide o riešenie pomerne drahé, aj keď samozrejme, ak ide o zdravie, nemali by sme tak nepodstatnú vec riešiť.

Ak musíte do MHD, tak opatrne

Druhá možnosť je skúsiť použiť MHD ako obvykle, ale správať sa maximálne zodpovedne. To znamená nosiť rúško či lepšie respirátor; ničoho sa nechytať a stúpať si ďaleko od ostatných ľudí, odporúčaná minimálna vzdialenosť je dva metre. Nesiahať si na pusu, na oči, rúšku sterilizovať a opatrne smerom dopredu odnímať - nakladať s ňou ako s infekčným odpadom (teda ak je jednorazová, vyhodiť, ak je prateľná, šup do vrecka). Rúšok z látky je potrebné mať niekoľko, každý večer je vyvariť a vyžehliť, alebo využiť jednorazové ústenky či sa chrániť respirátory. Výhody sú jasné. Budete v práci rovnako rýchlo a pohodlne a ekonomicky, ako ste zvyknutí; aspoň zatiaľ, kým hromadná doprava premáva plus mínus stále rovnako. Dokonca sa v týchto dňoch vyhnete davom, pretože kto nemusí, do MHD nejde. A nevýhody? Ak budete smoliar, koronavírus napriek opatrnosti v MHD chytíte, napríklad preto, že niekto iný ohľaduplný nebude. Je už veľa ľudí, ktorí netušia, kde sa nakazili, a verejná doprava pre nich ostáva jednou z mála reálnych možností. Po každom použití MHD je doporučené si dezinfikovať ruky, napr. Dezinfekčným prostriedkom českého výrobcu.

Na bicykli je to fajn

Veľmi dobrou možnosťou je bicykel. Kontaktu s vírusom sa na ňom vyhnete, a to je v súčasnej dobe dôležité. Ak ste športovci telom a dušou, neváhajte a všedný do sedla. Bohužiaľ, ani koleso nie je riešením pre každého.Musíte byť aspoň trochu fyzicky zdatní; výhodu majú tí, ktorí už do práce na bicykli jazdili skôr. Musíte mať doma koleso kde uložiť a v práci kde zaparkovať, a nesmie vám vadiť, že sa pri šliapaní zadýchate, spotíte a možno aj ušpiníte. Zrejme to bude chcieť sa v práci prezliecť.

E-kolobežky vedú

Na trhu však tiež nájdete elektrické kolobežky. Kombinujú výhody kolesá (nemusím do MHD, neriešim toľko parkovanie, je to lacné, jedu na čerstvom vzduchu) s ďalšími výhodami. Je to najmä perfektná skladnosť (je mi jedno, či zamestnávateľ poskytuje miesto či stojan pre bicykle - zaparkujem pod pracovným stolom), skutočnosť, že vďaka pohonu sa nenadriete (nebudem spotený a nebudem sa musieť prezliekať), a napokon, je to lacná forma dopravy , batérie sa stihne počas mojej pracovnej doby v pohode nabiť. Kde možno napríklad takú kolobežku kúpiť? Najlepšie tam, kde nezarábajú na súčasnej zvýšenému dopytu, expedujú 7 dní v týždni, ponúknu vám akcie, darčeky a dopravu zdarma. A tiež majú vlastné hot-line a poradí s akýmkoľvek technickým dotazom.

Pre krátke mestské vzdialenosti do 30-40 km je najvhodnejšie e-kolobežka BTX250 či novinka BTXPRO, je ľahká, skladná, rýchlo ju zložíte napr. Do skrinky alebo pod pracovný stôl, možno pohodlne prenášať, unesie ju aj žena. Pre dlhšie vzdialenosti sú určené e-kolobežky BT350, BT500 a BT800, ktoré najazdia až 60 km na jedno nabitie a uvezú aj urastené pánov, majú totiž nosnosť 120 kg. BT500 a 800 sú vhodné aj pre nespevnený povrch - majú veľké 10 "nafukovacie kolesá. Model BT800 nazývame" kráľovná elektrokolobežka "- to je top model, odpružený vpredu aj vzadu, vyjde kopca. Má tempomat ako ostatné z týchto modelov, zvládne ísť aj 50 km / hod.

Doprava elektrokoloběžek u BlueTouch je zadarmo a k objednávke každej e-kolobežky dostanete navyše aj darček - praktický ruksak na riadidlá. K modelu BT800 dokonca zadarmo odpružené sedadlo v hodnote 63 EUR.

Na BTX250 do prace